iBeacons
Wat zijn iBeacons?
iBeacons, wat zijn het?
Het protocol van de iBeacon is in 2013 ontwikkeld is door Apple. Het is eigenlijk niets anders dan een klein zendertje (sensor) dat een unieke code uitzendt via een BLE-signaal. BLE staat voor Bluetooth Low Energy. Dit is draadloze communicatie met een laag verbruik van vermogen.
Sensoren
Door de sensoren met deze Bluetooth verbinding kunnen mobiele apps op korte afstand (en dwars door muren) heen eenvoudig communiceren met andere slimme apparaten, zonder dat er nog andere apparaten of verbindingen nodig zijn. De communicatie moet echter wel via een geïnstalleerd app op het (slimme)apparaat. Omdat er met het Bluetooth Low Energy signaal al een apparaat is verbonden met het Internet, heeft u al direct een gratis gateway (netwerktoegang) naar het Internet.
Dat maakt het gebruik van de iBeacon makkelijker en zonder extra kosten voor het Internetgebruik. Let wel op: de iBeacons zijn niet om data te versturen, daarvoor is het signaal niet sterk genoeg. Muziek of filmpjes versturen kunnen dus niet. Verder verzamelen de iBeacons geen data, maar dat doen de mobiele apps.
Batterijduur
Omdat het signaal wat de iBeacon uitzendt heel erg energiezuinig is, heeft dit weinig invloed op de batterijduur van het apparaat. Dat maakt de iBeacon beter bruikbaar dan bijvoorbeeld het GPS-signaal. De iBeacons werken op batterijen (deze hebben een lange levensduur: zo’n 1 tot 5 jaar) of ze werken via het stroomnet.
Technologie
Zoals we al eerder genoemd hebben, gebruikt Apple deze technologie standaard in hun apparaten sinds IOS 7 (medio 2016). En hoewel de iBeacon door Apple bedacht is, kan Android het tegenwoordig ook gebruiken onder de naam Beacon. De prijs van een iBeacon ligt rond de paar tientjes (ze zijn er in verschillende prijsklassen). Dat maakt de technologie van de iBeacon heel bereikbaar en bruikbaar voor iedereen!! Dit in allerlei toepassingen, zowel thuis als in de retail sector.